Biologisch van katoen geven

In deze rubriek willen we je meer vertellen over de verschillende merken en waarom wij resoluut kiezen voor natuurlijke materialen zoals bio-katoen of (bio)wol, zijde,... voor alle kledij, ondergoed, bedlinnen en badlinnen, ... Tegelijk kiezen we ook voor producten die in mensvriendelijke werkomstandigheden gemaakt worden!

Er is veel over te vertellen... vandaar dat we ervoor kiezen om dit geleidelijk aan uit te schrijven. Beetje bij beetje zal je  meer te weten komen...

Waarom kiezen we voor BIOKATOEN?

Biokatoen is veel beter voor het milieu én voor de huid! Bij een biokatoenen kledingstuk is de stof gemaakt van biokatoen of anders gezegd: biologische katoen. Dit is katoen die afkomstig is uit de biolandbouw. Biokatoen groeit op plantages die verbouwd worden volgens de normen van de biolandbouw. Hier wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke pesticiden! Mogelijke plagen worden bestreden met biologische middelen. Er wordt ook enkel gewerkt met organische meststoffen. Door de biolandbouw creëer je een levende bodem, die meer water kan opslaan waardoor er minder water verbruikt moet worden.

Het verwerken van de biokatoen tot stof en tot kledij gebeurt soms in westerse landen, wat wel voor een meerprijs zorgt. Vaak kiezen kledingmerken er dan ook voor om de kledij te laten maken in oosterse landen, uiteraard wel volgens de fair-trade principes. Meer hierover vind je bij de uitleg van elk merk.

Bij veel merken vind je ook één of meerdere labels vermeld. Voor meer uitleg over de verschillende labels klik je hier. Ook de brochure die je op de website 'schone kleren' terugvindt, is interessant.

Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van merken die we verkopen in Anders Getint en in de webshop.

 

Earth creations:

 

De t-shirts van Earth Creations komen uit Amerika. De mensen van Earth Creations ondersteunen de Fair Trade en Sweatshop-free (fairwear) filosofie voor een duurzame samenleving. Het doel is om de hoogste kwaliteit producten te kunnen maken door mensen die een fair loon betaald krijgen, of ze nu in Amerika of in een ander land het werk doen. De meeste van de shirts worden gemaakt in de staat Alabama, USA. De medewerkers krijgen een fair loon en werken in een propere en veilige omgeving. De mensen die er werken staan geheel achter wat ze produceren.

De T-shirts die wij van hen verkopen zijn biologische katoen en zijn op een natuurlijke wijze gekleurd met klei.

De natuur is wonderlijk: tijdens miljoenen jaren van geologische veranderingen, heeft de natuur een rijk aanbod aan gekleurde klei gevormd. De kleuren varieren van uitbundig rood en geel, die meer aan de oppervlakte liggen, tot minder frequent voorkomende kleuren, dieper in de grond.

Martin en Joy van Earth Creations, altijd onderweg met emmers in de truck en de ogen open, hebben jaren onderzoek gedaan naar plaatsen voor goede klei. Het zuidoosten van de USA heeft een rijk geologisch verleden en daardoor zijn er vele kleuren klei te vinden. De klei is goed als hij fijn is, weinig steentjes bevat, rijk van kleur is en puur, niet gemengd met andere soorten klei. De klei wordt goed vermalen en geweekt in water om dan zo de kleur op de shirts over te brengen.
De T-shirts zijn voorgekrompen en de kleur is, ook na herhaaldelijk wassen, blijvend, al kan de tint na verloop van tijd iets veranderen, een beetje zoals je favoriete spijkerbroek dat ook doet.

Earth Creations shirts zorgen voor een fijn draaggevoel, heerlijk, natuurlijk en eerlijk.

Bron :http://www.earthcreations.net/

Engel

 

Dit bedrijf heeft de filosofie dat producten niet eerst over de halve wereld moeten zwerven voordat ze uiteindelijk bij de consument terecht komen. Daarom produceert Engel Natur alles volledig in Duitsland. Niet alleen wordt de kleding daar gebreid of geweven, zelfs de wol wordt uit Duitse schapenteelt verworven. Engel was al producent van stoffen luiers in de jaren 1960. Door het gebruik van onbehandeld katoen in 1982 begon het bedrijf zich te concentreren op de natuurlijke textiel op een voorbeeldige en consequente manier. Nu is alle katoen gecontroleerd volgens de IVN voorwaarden.

Naast biologisch katoen gebruiken ze de beste biologische virgin Merino wol, al dan niet met zijde alsook biologisch katoen met zijde. Alle kleurstoffen die ze gebruiken zijn vrij van zware metalen en zijn altijd vrij van schadelijke AZO-kleurstoffen. Voor het kleuren van de wollen textiel gebruiken ze alleen reactieve kleurstof, die bijzonder goed met vezels verbindt en opvalt door zijn uitstekende kleurvastheid. Ze onthouden zich van elke vorm van chemische afwerking. In principe dienen alle gebruikte middelen bio-afbreekbaar te zijn en mogen ze bodem, lucht en water niet vervuilen. Alle metalen onderdelen die ze gebruiken zijn vrij van nikkel; andere materialen komen uit hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen.

Hun assortiment bevat nu : wasbare luiers, ondergoed voor baby's, kinderen en volwassenen, een assortiment nachtkleding voor kinderen en baby's, baby bovenkleding evenals een kleine reeks van fleece kleding uit pure Merino scheerwol voor baby's, kinderen en volwassenen .

http://www.engel-natur.de

Ethic wear -Marie Cabanac

Duurzame ontwikkeling toegepast op kleding en mode

De ethische waarden die ze nastreven :

  1. Respect voor onze leefomgeving : Ethic Wear gebruikt ecologische en natuurlijke materialen : biokatoen ( alle katoen die ze gebruiken is van gecertificeerde biologische landbouw), hennep, linnen en gerecycleerde stoffen. Het verven en andere productieprocessen gebeuren zonder zware metalen en zonder azoverbindingen.

  2. Respect voor de werkomstandigheden van de arbeiders : Ethic Wear verzekert zich van het respect voor mensenrechten en van de 8 sleutelconventies van de OIT gedurende het ganse productieproces en/of van het label fair trade ( Max Havelaar)

  3. Respect voor de drager van de kledij : Marie Cabanac creëert voor Ethic Wear comfortabele kledij, naar waarde geschat voor hij of zij die ze draagt.

 

Ethos :

 

Ethos is een Franse kledinglijn voor vrouwen en mannen, gemaakt van biologisch katoen. Elke zomer en winter maken ze nieuwe prachtige collecties. De kledingstukken worden geproduceerd in India.

Ethos werd in 2003 opgericht door Ann Leroux. Zij gaat nu nog steeds regelmatig naar India om te controleren of de richtlijnen betreffende fairtraide nageleefd worden.

Ethos is een merk dat respect hoog in zijn vaandel draagt:

  • Respect voor de makers : zij krijgen een eerlijk loon waarmee ze zichzelf en hun familie kunnen onderhouden.

  • Respect voor de natuur en de drager : alle kleding is gemaakt uit biologisch katoen en milieuvriendelijk geverfd. Alle katoen van Ethos is Skal gecertificeerd. Het katoen wordt in India geteelt door het project Maikaal. Een groot project in Azië voor biologisch katoen. Het katoen wordt verwerkt tot kledij in Rajlakshmi Cotton Mills in India. Deze fabriek is IFAT ( Max Havelaar ) gecertificeerd.

 

Bron : http://www.ethosparis.com

 

Ideo :

 

Ideo presenteert tweemaal per jaar een collectie voor dames, heren, baby's en kleuters: kleurrijk, comfortabel en betaalbaar.

Omdat katoen het meest vervuilende landbouwproduct is, kiest Ideo voor 100 % biologisch geteelde katoen, met GOTS-label. Ook voor de huid is biokatoen het beste alternatief: heel aangenaam om dragen en vaak geschikt voor mensen met (huid)allergieën.

 

Ideo toont aan dat ethiek, ecologie en mode perfect samen kunnen gaan ! Ideo is openhartig en geeft dan ook zeer gemakkelijk informatie over producenten, productie en manier van werken. Er worden enkel ecologische materialen gebruikt waarvan men de juiste oorsprong kent en er wordt gezocht naar leveranciers en producenten die op een milieuvriendelijke manier werken. Transport wordt zo beperkt mogelijk gehouden.

Kleine bedrijfjes in ontwikkelingsgebieden, die nood hebben aan ondersteuning, worden uitgekozen door Ideo. De biokatoen wordt geteeld in India en verwerkt tot kledij in Turkije, Portugal, Peru en India. De werknemers krijgen een loon waarmee ze een deftig en volwaardig leven kunnen leiden.

Elk jaar worden deze bedrijfjes bezocht om te kijken of ze de ethische principes naleven en producenten worden aangemoedigd om nieuwe technologie en technieken te gebruiken.

In Frankrijk zelf worden milieuvriendelijke bedrijfjes ingezet voor logistiek en drukwerk.

 

Ideo blijft op zoek gaan om de kwaliteit te verhogen zodat de producten voldoen aan de verwachtingen van de klanten en hecht belang aan de prijs-kwaliteit verhouding om een zo groot mogelijk publiek te kunnen bereiken.

 

Kledij van Ideo dragen betekent zich dagelijks inzetten voor een meer rechtvaardige en mooiere wereld !

 

Bron :

http://www.ideocollection.com

http://www.fairkleding.be

 

Lana

 

Het Duitse Lana natural wear ontwerpt en produceert degelijke zomer- en wintercollecties voor vrouwen, kinderen en baby's. Lana staat voor harmonie in kleur en vorm, is zeer toegankelijk en gemaakt uit kwaliteitsvolle materialen met een degelijke afwerking.

Vandaag is Lana een van de meest succesvolle en meest gerespecteerde fabrikanten van biokledij.
Ze slagen erin om een heel uitgebreide trendy maar ook chique collectie te maken die een positieve uitstraling geeft en dit doen ze al 20 jaar lang!

Vandaag de dag werkt Lana met een uitgebreid netwerk van primaire producenten en kleine bedrijven om samen te streven naar dezelfde doelen. Zij zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Global Organic Textile Standard (GOTS). Ze kiezen om binnen europa te produceren om zo transport zo beperkt mogelijk te houden.

 

Kenmerken van hun BIOLOGISCHE textielproductie :
*Alleen katoen uit gecontroleerde biologische teelt
*Meestal wol uit gecontroleerde biologische veehouderij
*Geen chloor bleekmiddel, geen formaldehyde
*Vrij van zware metalen en niet-giftige kleurstoffen (geen kankerverwekkende AZO kleurstoffen)
*Geen kunstharsafwerking
*Chemische behandeling enkel op thermisch-mechanische middelen
*Milieuvriendelijke en energiebesparende methoden
*Knopen gemaakt van natuurlijke materialen, metalen onderdelen nikkelvrij
*Naleving van sociale criteria en gezondheids-en veiligheidsmaatregelen tijdens het gehele productieproces

 

Bron : http://www.lana-naturalwear.de

 

Leela cotton

 

Het Duitse Leela Cotton biedt een min of meer vaste collectie vrijetijdskledij aan voor baby's, kinderen, dames en heren. Ze gebruiken enkel stoffen die SKAL gecontroleerd zijn en dus biologisch geteeld zijn. Ook de verven bevatten geen chemische toevoegingen en geen zware metalen. Ze voelen dan ook zeer aangenaam en zacht aan, ideaal voor kledij die rechtstreeks in contact komt met de huid. Ook de toebehoren zoals knopen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en kokos. De ritsen zijn gemaakt uit metaal zonder nikkel. En ook het stikgaren is in gemerceriseerd katoen. Met andere woorden: deze kledij is zeer geschikt voor mensen met allergieproblemen.

 

De productie vindt plaats in een familiebedrijfje in Turkije. Door de kleinschaligheid en de transparantie kunnen correcte sociale omstandigheden tijdens de productie gegarandeerd worden.

De kledij die gemaakt wordt is ontworpen door Eva Masch . Een perfecte mix tussen ecologisch en sociaal bewustzijn, en mooie, comfortabele kleren is het resultaat.

 

http://www.fairkleding.be

http://www.leelacotton.de/

 

 

Mandala

  Mandala kleding, yoga kleding, kleding, eco t-shirts, ecologisch, organisch katoen

  Mandala kleding is luxe duurzame kleding en Mandala besteedt hierbij aandacht aan de wensen
  van de klant, aan de kleding en aan het milieu. Ze maken kleding van
  organisch katoen en combineren in hun kledingstijl urban lifestyle, oosterse
  invloeden en een snufje spiritualiteit. Heel belangrijk voor Mandala is de vrouwelijke
  pasvorm van de kleding. Voor de Eco de luxe kleding van Mandala geldt dat:
  - de kleding is gemaakt van gecertificeerd gekweekt organisch katoen;
  - de kleding is gekleurd met niet giftige verf;
  - er gebruik gemaakt wordt van naaikatoen, knopen van natuurlijke materialen en
    nikkel vrije materialen;
  - er regelmatige controle is van het eindproduct;
  - er geproduceerd wordt in kleine fair trade bedrijven.

Mandala is opgezet door Nathalie Prieger uit Duitsland zij is een yogabeoefenaar en ontwerpster. Die combinatie maakt haar kleding uniek.Voor de kleding gebruikt Mandala uitsluitend organisch katoen en het wordt het op milieuvriendelijke wijze gemaakt. Het resultaat zie je terug in de duurzaamheid, zachtheid en absorptie van de kleding wat heel belangrijk is voor yoga kleding.Het persoonlijke karakter vind je terug in de hand gemaakte gelukshangers of spreuken die per kledingstuk verschillend zijn. Elk seizoen wordt er aan de binnenkant een zenafbeelding of spreuk gezet die de drager geluk moet brengen.

Satya :

 

De Belgische Styliste Martine Ernoux werkte voor heel wat gekende merken. Tijdens haar reizen voor een ngo kwam ze in contact met de leiders van Agrocel, een organisatie die technische ondersteuning biedt aan de producenten die omschakelen naar bioteelt en aan artisanale boeren die werken in deze sector. Martine besluit een eerlijk project op te starten met Agrocel als partner. In 2004 wordt haar eerste collectie in Bombay geproduceerd, door een NGO die werk geeft aan mensen uit de sloppenwijken. Het katoen van Agrocel is Skal en FLO gecertificeerd.

Vanuit respect voor de natuur kiest ze er ook voor om plantaardige kleurstof te gebruikenom de katoen te kleuren. Dit biedt uitzonderlijke kleurenresultaten en het behoud van traditionele kennis van de oogst en bewerking van wilde planten. Martine wil dat haar bedrijf 100% milieuvriendelijk en eerlijk is. Ze creërt dan ook een tijdloze en stijlvolle kledij die de drager ervan doet stralen en openbloeien…Ze ontwierp in het verleden een dameslijn en een aantal collecties voor baby's en kinderen in 100% biokatoen.

SATYA betekent ‘Waarheid’. De SATYA kledij, prachtig van snit en versierd met handwerk-broderie brengt u in contact met schoonheid…en waarheid!

 

Bron :

http://www.fairkleding.be

http://www.style-satya.org/

 

 

SobOsibio

 

De eerste collectie van SobOsibio was klaar in de zomer van 2008 . Het is een jong Frans merk geboren uit een verlangen van de mode-stylist, Clementine Nguyen, die al meer dan vijftien jaar werkzaam was in de modeindustrie. Ze wil mode en ecologie samenbrengen met behulp van biologisch katoen.

SobOsibio werd geboren daar waar Ecologie, Ethiek en Fashion elkaar ontmoetten. Het is hun ambitie om lichtheid, plezier en stijl te verzoenen met elkaar op een manier die bovendien rekening houdt met de verantwoordelijkheid over onze planeet. Daarom creëren ze 2x per jaar een originele damescollectie van biologische kleren in prachtige felle kleuren. Elk stuk heeft een tracking nummer dat klanten in staat stelt om meer over het productieproces kennen. Op de website www.sobosibio.com kan je nagaan welk proces je kledingsstuk ondergaan heeft.

 

 

Hun naamkaartje omvat :
*Respect voor het milieu.
*Organische landbouw zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen (gecertificeerd).

*Land rotatie voor de producenten.
*Zorgvuldig gebruik van water en meer recyclage doelstellingen.

*CO2-vermindering van de vervuiling.
*Respect voor de gezondheid
*Vervaardiging zonder schadelijke producten
*Gecertificeerde verven zonder zware metalen en chloor
*Zachte huid-vriendelijke organische vezels.
*Respect voor de producenten
*Ethische handelsvoorwaarden.
*Naleving van het internationaal recht
*Respect voor onze normen en waarden
*Volledige transparantie
*Interesse in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen
*Eco-vriendelijk product ontwikkeling

Bron : http://www.sobosibio.com/